7. mars 2011

Soloppgang over Ankor

Fra Phnom Penh gikk turen videre med buss til Siem Reap. Gode seter og Khmer musikk karaoke lå dette an til å bli en knall tur. Selskapet lovde buss med A/C, men ettersom lokale folk fryser når gradestokken viser under 30 grader så ble dette en 6 timer klam opplevelse. Ved adkomst Siem Reap var det ikke annet enn en dusj som fristet og senga neste.

Neste dag startet vi klokken 05:00, ja du leser riktig; B-folka Synnøve og Therese var "friske og raske" oppe til soloppgang over Ankor Wat. I etterpå klokskapens tid skulle vi nok ha satset på solnedgang ;)

Vi ble hentet med Tuk-Tuk på hotellet, og så kjørte vi i bekmørket til Ankor templene. Etter å ha blitt fotografert og inspisert, bar det videre på fots i mørket til Ankor Wat tempelet.
Etterhvert som klokken tikker merker vi det at Soloppgang over Ankor Wat er et populært turistmål, og plassen fremfor tempelet fyller seg raskt opp..


Ankor Wat før solen våkner...



Christoffer irriterende våken klokken 06:00.



Og vi venter... Mens solen lar seg vente, og det er alltids plass til en liten rast.



Litt posering før solen kommer.

















'Hest i soloppgang', Kambodsja's motsvar på norsk 'Elg i solnedgang'


Soloppgangen

Etter soloppgangen laddet vi opp batteria med frokost, før vi satt igang utforsking av selve Ankor området. Planen er å bruke bare 1 dag ved Ankor, så vi måtte selvsagt velgte bort mange templer vi ikke rekker å besøke.

For besøkende på organiserte turer er det en bestemt rekkefølge på hvilke templer de besøker. Vi skjønte raskt hvordan ruten deres bar, og valgte derfor å kjøre lenger inn i området å prøve å besøke templene i motsatt rute - viste seg å være lurt

Ta Prohm tempel
Dette tempelet er også kjent fra 'Tomb Raider' filmen. I utgangspunktet var dette tempelet ikke restaurert, men når vi besøkte dette så var det satt igang arbeid for å bevare tempelet. Tempelet er mest kjent for sine kjempetre som vokser gjennom/over tårn og korridorer.






















Mellom templene ble vi transportert av vår Tuk-Tuk sjåfør "Lucky", og litt naturlig A/C gjorde godt i solsteken. Men alle barna som skal selge armband, fløyter og postkort for "one dollær" kom vi ikke unna. Vestlige jenter er bare "skumle" så Synnøve og Therese kom seg som regel unna barna, men guttaboys måtte slite med oppmerksomheten de fikk.
Da det var klart at vi ikke ville kjøpe noe med de så va vi da "bad tourist" og de gav oss faktisk stråarmband og samtidig "bad luck".


Et oppgitt øyeblikk blant lokale selgere.

Ta Keo tempel
Et pyramide formet tempel dedikert til guden 'Shiva'. Litt av en trapp opp, men til tops ville vi.









Ser kanskje ikke slik ut men bratt va det!!


Endeli på toppen og det må feires :)



Men skal en opp, må en også ned.. Litt brattere enn først anntatt.











Gjengen posera litt :)

Bayon tempel
Før lunsj pressa vi inn et besøk til Bayon tempel. Dette er et av de mest kjente tempelet foruten Ankor Wat. Tempelet har 37 tårn og nesten alle har 4 steinansikt i hver av kompassets retninger.














Ankor Wat
Etter lunsj bar turen videre tilbake til Ankor Wat. Therese hadde på dette tidspunkt kasta inn håndkledet - varmen og en sår hals gjorde at hun returnerte til hotellet på en Moto. Resten av gjengen startet utforskingen av Ankor Wat. Tempelet er omringet av en 1,3 x 1,5 km lang mur og tempelet i seg selv er 1x1 km.. Så stor størrelse på ditte.















Location:Siem Reap,Cambodia

Kontrastfylte Phnom Penh

Etter å ha besøkt S-21fengselet igår, gikk turen til Killing Fields 'Choeung Ek' utenfor Phnom Penh sentrum.
Killing Fields var et antall steder i Kambodsja hvor store antall mennesker ble drept og lagt i massegraver av kommunistregimet Khmer Rouge (Røde Khmer) mellom 1975 og 1979. Ved Choeung Ek er det antatt at ca 20 000 ble drept og begravet i massegraver.

Ved Choeung Ek er 8895 levninger er gravet frem, og flesteparten av de som døde her var innsatte fra S-21 fengselet. Riktignok skal det nevnes at ikke alle massegravene ved Choeung Ek er endå åpnet.

På området er det bygget et buddistisk tempel, og inne i dette er beinrestane som er funnet på området samlet opp.


Tempelet på området.


Beinrester...



Mens vi fikk informasjon fra vår guide, kom en gjeng Buddistiske munker som kom for å be for ofrene.



En av gropene på området hvor en massegrav var funnet.



Guiden vår forklarer hvordan soldater drepte små barn, ved å slå barna gjentatte ganger mot et tre.


På selve området er det i dag berre groper som viser historien om hva som en gang skjedde. Mest gripende var guiden vår og hans historie; han selv klarte å flykte, men hans onkel og søskenbarn var fanget av Khmer Rouge - og satt i S-21 fengselet. Kun 7 overlevende ble funnet i S-21 fengselet, men ingen av disse var hans familie og han antar derfor at hans onkel og søskenbarn ble drept og begravet ved Choeung Ek.
I 1980 jobben han for staten og var med på 'oppryddingsarbeidet' ved Choeung Ek og forklarte lukten og synet som møtte de ved gravene de åpnet. Siden den tid har han jobbet guide på dette området.

Mange sterke inntrykk!

Etter Choeung Ek bar ferden videre til "the Royal Palace" - midt i Phnom Penh sentrum.
Etter at jentene måtte kle på seg litt meir dekkende (i 40+ ble dette svimlende varmt!), så startet omvisningen av dette voldsomme området.

Palasset består av mange ulike bygninger, pagoder og templer - og er idag bolig til den konglige familie av Kambodsja. Foruten perioden Phnom Penh var under Khmer Rouge regimet, så har konger bodd på dette området siden 1866.

Deler av palassets områder er åpnet for turister, mens godt over halvparten av palasset er avstengt og er kun for de kongelige.



Dit fikk vi ikke lov å gå :)




The Royal Throne Hall



















Fantastisk utsmykninger og farger inne i templene, men noen bilder fikk vi ikke ta.. Therese prøvde seg uskyldig på å ta noen bilder men ble regelrett kastet ut av tempelet eller de forlangte noen penger - engelsken va ikke akkurat så stødig på vakten, sint ble de hvertfall. Bildene ble slettet og Therese turde ikke annet enn å komme seg ut av tempelet :)



Rutamafian..


Skygge :)






Christoffer til tops i ren 'Rocky' stil.

Etter noen iskremer og liter vann senere måtte jentene kaste inn håndkleda, for varmt. Returnerte til gjestehuset og hadde en etterlengta Lunsj.

På kvelden utforska vi nattmarkedet i Phnom Penh, og mens snusfornuftige Christoffer og Synnøve returnerte til gjestehuset bestemte Henning og Therese seg for å utforske 'Riverside' av byen. De endte opp på taket på et utested og kvelden gikk i telle antall Gekkoer det går an å samle på en plass.


Utsikten..



Normal Gekko..



'Monster' stor Gekko.. Ifølge de som jobbet der - "Sometimes he comes out at night"..

Location:Phnom Penh