3. mars 2011

Båttur til Kambodsja

Den 1. Mars dro vi fra HCMC med retning mot Phnom Phen i Kambodsja. Vi ble dratt opp tidlig tidlig for å bli satt på en litt utslitt buss. Det var litt av en humpetittentur! Etter par tima på bussen hadde vi bra vondt på rumpa og i nakken! Det viser seg at i Vietnam har de glemt å lage en fin overgang mellom bruene og veien. Så når bussen kommer i hundreogtjue på vei over brua er resultatet at passasjerene hopper i taket. Likevel stoppet ikke dette at noen visse trøtte folk sovnet... (litt nakkesleng hadde de etterpå).


Etter en stund på bussen bar det videre på båt. Her fikk vi se floating market på Mekong Delta. Og videre fikk vi se hvordan de laget rispapir og honning.








Her lager de rispapir. Papirene blir tørket ute på gata, gjerne rett ved søppeldunkene...


Christoffer holder en tavle med bier


Når en båt hadde noe å selge, ble varen festet i en bambusstang på på båten. Tror denne solgte poteter.

Videre dro vi noen timer med buss igjen til en annen båt. Denne båten tok oss til et floating hotel, hvor vi skulle tilbringe natten.





Christoffer på båten i solnedgangen



På hotellet og spiller litt kort
Dagen etter ble vi vekket kl 6 om morningen for videre transport. Ny båt denne gangen. Etter noen nye timer med båt var det tid for passkontroll i Kambodsja så nye timer med båt.


Passkontroll


Etter denne båten skiftet vi enda til en ny båt, som tok oss resten av turen til Kambodsja. Kl 14 var vi endelig fremme, men ups det manglet visst en bagasje! Henning måtte fint vente til dagen etter før bagasjen dukket opp igjen.

På denne turen fra HCMC levde vi bare på Ritz kjeks og Pringles. Vi ble tilbudt litt suspekt mat, men vurderte faren ved å måtte sitte på ramma i flere dager, og valgte heller den sikre siden.

Vi var bra sultne, trøtte og slitne når vi endelig ankomm hotellet vårt Velkommen Inn i Phnom Phen. Dette hotellet blir drevet av en knakendes kjekk norsk kar som bor her nede. Det første vi blir servert her blir da selvfølgelig kjøttkaker med poteter i brunsos sammen med norskt tyttebærsyltetøy. Det gjorde godt! :)


I dag har vi vært litt rundt og sett på byen og egentlig tatt det litt med ro. Vi har sett på markedet de har her og alle rare falske duppedittene de har.


Vi har også sett Wat Phnom og apekattane som er her. Apekattane er ikke spesielt redd mennesker og setter seg gjerne på verandaen din og rapper ting om du legger fra deg noe.





Vi tok også turen innom S-21 museumet, det som en gang var en skole, men ble omgjort til fengsel. Kambodsja har en fæl historie bak seg og under Pol Pot sitt styre ble mange Khmer drept. Alle de som hadde utdannelse, eller bare de som kunne snakke flere språk eller for den del hadde briller ble drept. Flere tusen folk ble satt i fengsel, S-21, og torturert for så å bli drept. Bare 7 stk overlevde fengselet i over de tre årene Pol Pot styrte.








De satte piggtråd mellom etasjene så ingen skulle begå selvmord med å hoppe ut.

I morgen skal vi på killing fields utenfor byen. Det var her de drepte og begravde alle folkene.

Så tilslutt vil vi bare vise hvordan isen blir levert her...bakpå et lasteplan :)



Location:Phnom phen